Kazeina

Ostatnia aktualizacja: 10 października 2017 r

Kazeina jest białkiem, które nadaje roztopionym serom jego rozrzedzoną konsystencję. Jest obecny we wszystkich rodzajach mleka i może występować w przetworzonej żywności, białkach w proszku, farbach i klejach. W dawnych czasach wiele firm produkujących sery sojowe dodawało kazeiny do swoich produktów, nie ujawniając jej jako składnika mlecznego, a niewielu wegan z tamtych czasów przyznało, że nie było wegańskie.

Wraz z rozwojem technologii żywności, firmy produkujące sery wegańskie odkryły składniki roślinne, które replikują topliwość kazeiny. Obecnie na rynku dostępnych jest kilka doskonałych serów wegańskich, które mają taką samą rozciągliwość jak ser na bazie mleka.

Wolny od wege ser wegański:

Książki kucharskie do robienia sera wegańskiego:

Kazeina

Czym jest kazeina? Kazeina ((wymawiane "kay-seen") jest białkiem mleka powszechnie stosowanym w przetworzonej żywności, ponieważ pochodzi z mleka, kazeina nie jest wegańską, ale jest wegetariańska i powinna być unikana przez każdego z alergiami na produkty nabiałowe lub ściśle dieta wegańska.

Znajdziesz kazeinę ukrytą w wielu miejscach, których nie spodziewałbyś się, nawet w żywności sprzedawanej wegetarianom lub osobom unikającym mleczarstwa. Na przykład kazeina jest bardzo powszechnym składnikiem tak zwanych śmietanek bez mleka i serów sojowych. Nie wierz mi? Przeczytaj listę składników na etykiecie niektórych z tych produktów, aby przekonać się samemu!

Chociaż wielu wegan nie ma nic przeciwko niewielkiej ilości kazeiny w swoim serze sojowym, każdy, kto przestrzega ścisłej diety wegańskiej, uniknie tych produktów.

Gdy przeglądasz listę składników, możesz również spotkać się z "kazeinianami", takimi jak kazeinian wapnia, kazeinian potasu i kazeinian sodu. Te kazeiniany pochodzą z kazeiny i jako takie są również białkiem mleka i nie są wegańskie. Jeśli jesteś uczulony na nabiał, powinieneś unikać kazeiny i kazeinianów.

Zobacz także: Łatwe przepisy wegańskie do wypróbowania